пʼятниця, 22 травня 2020 р.

П'ятниця, 22 травня


Учора, 21 травня вся Україна відзначала День вишиванки.
Вона символізує зв’язок поколінь, будить високі патріотичні почуття
 в серці кожного українця. Бажаю укріплення української ідентичності заради процвітання нашої країни!


А зараз пропоную зробити таку саморобку.

Українська мова
Сьогодні, попрацюй з підручником.
1. Прочитай текст "Вовк" (стор.77)
2. Виконай завдання 3 письмово.
3.Переглянь мультфільм "Вовк та семеро козенят"

ЯДС (СЗО і ГІО)
 «Усі ми різні, але всі ми рівні»
 Наш урок присвячений тому, щоб учитися жити разом, приймаючи один одного такими, які ми є, вчитися розуміти один одного.
Прочитай та переглянь.
«Людина може обійтись без багатьох речей, але не без іншої людини», – сказав один учений. Навіть на самоті ми подумки звертаємося до інших людей. Наприклад, коли приміряємо новий одяг або робимо зачіску, думаємо, що скажуть твої друзі, чи не вважатимуть вони тебе відсталим або «занадто» крутим. Попри все людські стосунки нерідко  спричиняють проблеми:непорозуміння, суперечки, конфлікти. Щоб запобігти цьому, треба навчитися знаходити спільну мову з різними людьми, поважати культурні цінності як свого народу, так і представників іншої культури.
Прочитайте старовинну легенду, яка допоможе вам зрозуміти, чому усі ми різні, але всі ми рівні .
         Зустрілися раз білий і чорношкірий чоловіки.
 Стали розмовляти:
-         Який ти потворний, негре. Неначе увесь сажею вимазаний, - сказав білий.
       Чорний зневажливо зіщулився і сказав:
-         Який ти потворний, білий! Неначе тебе всього обернули папером.
      Сперечалися вони, сперечалися, ніяк не могли прийти до згоди і вирішили піти до мудреця. Вислухав їх мудрець і сказав білому:
-         Подивися, який красивий твій чорний брат. Він чорний, як південна ніч, і в ній, подібно до зірок, сяють його очі…
  Потім мудрець звернувся до чорношкірого:
-         А ти друже, подивися, який красивий твій білий брат. Він красивий, як виблискуючий білий сніг, що лежить на вершинах гір, а волосся його – кольори сонця.
 Негр і білий присоромилися своєї суперечки і помирилися.
А мудрець подумав « Як добре, що всі ми різні. А то жити було б так нудно!»

- «Про що ця легенда, чого вчить?». Подумайте.
Так, це є толерантність. розуміння як повагу і визнання рівності, відмову від домінування та насилля, визнання за іншими права на власні думки та погляди. Отже, толерантність передусім має на меті приймати інших таки­ми, якими вони є, і взаємодіяти з ними на основі згоди.
   Здатність поводитися толерантно може забезпечити успіх у спілкуванні. Толерантні люди більше знають про свої недоліки та переваги. Вони критично ставляться до себе і не зви­нувачують у своїх бідах інших. Вони не перекладають відповідальність на інших. Толерантна людина не розфарбовує світ двома кольорами — чорним і білим. Вона не акцентує увагу на розбіжностях між «своїми» та «чужими», а тому готова вислухати та зрозуміти думки інших.
Ми живемо з вами у нашій країні, де живуть люди різних національностей, але ми щасливі, що живемо в Україні! Ми толерантні, розумні, завжди відкриті до інших людей. І в цьому є наша сила!

Бажаю гарних вихідних!